Kleuren

Hoe specificeer je kleur?

Bij een drukkerij een uitgave laten drukken biedt veel mogelijkheden. Uiteraard meer mogelijkheden en kleur effecten dan op een thuisprinter. En zoals je weet zijn er ontzettend veel kleuren waaruit je kunt kiezen. Een kleur, blauw bijvoorbeeld, bestaat al uit veel soorten (licht, donker etc.). Voor een drukker, de klant en een DTP-er is het van belang dat er geen misverstand ontstaat over de gewenste kleur. Zodoende zijn er systemen gerealiseerd die aan een kleur een code koppelen.

Wat is een kleurcode?

Om natio- en internationaal te kunnen spreken over dezelfde kleur zijn er systemen bedacht die een kleur van een code voorzien.

Pantone (Pantone Matching System) of RAL (Duits kleurensysteem) zijn daar voorbeelden van. Op het moment dat een DTP-er een ontwerp aanlevert met Pantone kleur 286 C, dan zal de drukker deze kleurcode ook instellen op de printer. Op deze manier wordt de kans op een misdruk in kleur kleiner. Kleurverschillen zijn echter nooit uit te sluiten. Vele factoren zijn hierop van invloed waaronder ook de keuze van papiersoort. Elke soort papier neemt de inkt anders op en dat heeft effect op de kleur.

CMYK of een steunkleur?

Als we in de drukwerkbranche spreken van kleuren dan hebben we het over CMYK, steunkleuren of zwart wit. Een drukkerij heeft enorme printers staan die op deze manieren met inkt kleur geven aan drukwerk.

CMYK
CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) staat voor de kleuren geel, magenta, cyaan en zwart. Dit zijn de kleuren die in 4 drukgangen tot een full color uitgave worden gedrukt. Het is mogelijk om naast CMYK ook nog een steunkleur bij te drukken, in dat geval wordt de uitgave in 5 drukgangen geproduceerd. Dit is duurder dan de uitgave in vier drukgangen te laten drukken. 

Steunkleur
Een steunkleur is een speciaal gemengde kleur en kan in een of meer drukgangen op de publicatie worden gedrukt. Voor een uitgave kan je kiezen om te drukken in proceskleuren (CMYK) of in een steunkleur met bijvoorbeeld zwart. In het geval dat je kiest voor steunkleur plus zwart dan wordt de uitgave in twee drukgangen gedrukt. Dat is goedkoper dan de uitgave in vier drukgangen te laten drukken.
 

RGB-kleuren
Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van RGB. Dit is het kleurenpallet dat gebruikt wordt op beeldschermen. Het is opgebouwd uit de kleuren rood, groen en blauw. Deze kleurruimte is groter dan CMYK. Je beeldscherm kan meer kleuren weergeven dan een drukkerij (CMYK) kan drukken. Als je een website laten bouwen in de huisstijl van je bedrijf, dan zal het vragen naar de opbouw in RGB in plaats van in CMYK.

Indien het bedrijf waar je voor werkt over een huisstijl beschikt, zijn de huisstijl kleuren vaak in codes opgenomen in het huisstijl handboek.
 

  • 06 48 92 41 00
  • info@dtpathome.nl
  • www.dtpathome.nl