Drukkerij en DTP

Een korte verklaring

Een drukker en een DTP-er hebben bij een opdracht altijd even contact om te bespreken waar het drukwerkbestand aan moet voldoen. Dit noemen we de aanleverspecificaties. De DTP-er zet een bestand op dat aan de specificaties voldoet en gaat vervolgens aan de slag met de opmaak. Na akkoord op het ontwerp levert de DTP-er het drukwerkbestand aan bij de drukker.
 

Hieronder enkele termen die in de grafische sector worden gehanteerd.

Wat betekent DTP en Prepress?

De afkorting DTP staat voor Desktop Publishing. Het betekent het prepareren en zetten van tekst en beeld op de computer tot een ontwerp van allerlei drukwerk.
 

Prepress is al het voorbereidende werk dat nodig is om een product druk gereed te maken. Kortom scannen, foto’s bewerken, teksten schrijven en de opmaak. Een DTP-er voert (een deel) van de prepress uit. 

Wat zijn Pixels en Vectoren?

Een Pixel (raster) is Picture element ofwel een beeldelement. Een beeldscherm of digitale foto’s zijn opgebouwd uit pixels. Bekijk een foto maar eens goed op je scherm. Bij het inzoomen van de foto verandert de afbeelding in allemaal gekleurde blokjes (pixels). Zo kun je zien dat een foto is opgebouwd uit een verzameling pixels, ook wel rasterafbeelding genoemd.
 

Vector is een begrip uit de wiskunde. Een vector is een afbeelding volledig opgebouwd uit lijnen (de vectoren zijn een soort formules). Een eigenschap van vector is dat het uitvergroten of verkleinen van de afbeelding niet tot kwaliteitverlies leidt.

Wat is resolutie?

DPI en PPI zijn begrippen die in de grafische sector veel worden gebruikt. De resolutie van een afdrukapparaat, zoals een printer wordt uitgedrukt in dots per inch (DPI). Indien je foto’s aan moet leveren geschikt voor drukwerk houd dan 300 dpi aan.
 

De resolutie van een beeldscherm wordt uitgedrukt in pixels per inch (PPI). Per scherm kan de waarde variëren van 70 ppi tot ongeveer 100 ppi (duurdere modellen). De verhouding van je beeldscherm wordt weergegeven in ‘pixels bij aantal pixels’ bijvoorbeeld 1600 bij 1024 pixels.

Wat is een PostScript printer?

PostScript is grafische programmeertaal die een uitvoerapparaat vertelt hoe tekst en beeld weergegeven moeten worden. Een printer, in een drukkerij, is een apparaat dat deze programmeertaal kan lezen.

Wat is een FTP-server

Als het moment is aangebroken om de drukwerkbestanden bij de drukker aan te leveren, kan de overdracht op verschillende manieren plaats vinden. Indien het bestand niet te groot is kan het per e-mail aangeleverd worden. In de meeste gevallen zijn drukwerkbestanden te groot om per e-mail te kunnen verzenden. Een drukker geeft in sommige gevallen de voorkeur aan het opladen van het bestand op de FTP-server.

FTP staat voor File Transfer Protocol. Met een gebruikersnaam en wachtwoord krijg je online toegang tot de server van de drukker waar je een bestand kunt uploaden. 

  • 06 48 92 41 00
  • info@dtpathome.nl
  • www.dtpathome.nl