FAQ

Termen uit de grafische sector

Uit ervaring weet ik dat er in de grafische sector termen gebruikt worden waar je mogelijk niet in thuis bent. Dat begint al bij de offerte aanvraag, waarin bij het specificeren van je verzoek, al veel van je wordt gevraagd. Daarna volgt het moment dat er gevraagd wordt om materiaal aan te leveren voor drukwerk. Er worden allerlei geheimzinnige bestanden opgevraagd. En je hebt geen idee waar het overgaat. Heel begrijpelijk maar niks om je zorgen om te maken.


Want thuis en op het werk beschik je veelal niet over de programma’s en de apparatuur die deze bestanden kunnen openen. Het is dan ook logisch dat je misschien nog nooit hebt gehoord van een eps-bestand of dpi. Laat je er niet door afleiden. Het bureau waar je mee samenwerkt of ik in dit geval help je graag op weg.


Hieronder een overzicht met een greep uit vragen en termen die in de grafische sector veel worden gebruikt.
  

Drukkerij en DTP

Een korte verklaring

Een drukker en een DTP-er hebben bij een opdracht altijd even contact om te bespreken waar het drukwerkbestand aan moet voldoen. Dit noemen we de aanleverspecificaties. De DTP-er zet een bestand op dat aan de specificaties voldoet en gaat vervolgens aan de slag met de opmaak. Na akkoord op het ontwerp levert de DTP-er het drukwerkbestand aan bij de drukker.
 

Hieronder enkele termen die in de grafische sector worden gehanteerd.

Meer Drukkerij en DTP

Bestandsformaten

In vele soorten en maten

Bestanden kunnen op veel manieren worden aangeleverd. Deze zijn in sommige gevallen alleen te openen in het bijbehorende programma, zoals bijvoorbeeld een .psd bestand in Photoshop. Deze programma’s zijn niet standaard en worden veelal door professionals gebruikt. In veel gevallen betreft het zware bestanden van hoge kwaliteit, die bij het drukken in een drukkerij een gave afbeelding in een brochure opleveren. In de grafische sector worden onderstaande bestandsformaten veel gebruikt.

Meer Bestandsformaten

Kleuren

Hoe specificeer je kleur?

Bij een drukkerij een uitgave laten drukken biedt veel mogelijkheden. Uiteraard meer mogelijkheden en kleur effecten dan op een thuisprinter. En zoals je weet zijn er ontzettend veel kleuren waaruit je kunt kiezen. Een kleur, blauw bijvoorbeeld, bestaat al uit veel soorten (licht, donker etc.). Voor een drukker, de klant en een DTP-er is het van belang dat er geen misverstand ontstaat over de gewenste kleur. Zodoende zijn er systemen gerealiseerd die aan een kleur een code koppelen.

Meer Kleuren

Specificaties

Gewicht, formaat, vouwen

Een drukker stelt bepaalde eisen aan drukwerkbestanden zodat hij mooie producten kan afleveren. DTP at home vraagt aan de klant om de input op een bepaalde wijze aan te leveren zodat het aan de eisen van de drukker kan voldoen en het ontwerpproces soepel kan verlopen. Een klant kan een drukwerk opdracht specificeren om de drukker en DTP-er te informeren over de afwerking wensen van het drukwerk.

Maar wat kun je dan allemaal specificeren?

Meer Specificaties
  • 06 48 92 41 00
  • info@dtpathome.nl
  • www.dtpathome.nl